6 Ocak 2015 Salı

ZAMANIN KESKİN MAKASI

"yarim keskin bıçak" der minik serçe şarkısında. Bizi her zamandan derinden yaralayan, kalbimizin odalarını defalarca hançerleyen ya da iliğimize kadar titreten sadece yar mıdır? Bütün yaşamımız boyunca insanoğlunun tek derdi aşk mıdır? Sağlık, huzur, zaman, hayaller, arzular... Bunlardan ne haber?
Her şeyin başı sağlık diye de çok sık kullanılan bir cümle var. Maalesef günümüz yaşantı temposunda yüzde yüz sağlıklı insan bulmak çok zor. Bazı insanlar (benim gibi) sadece huzur peşindedir. Huzurlu olduğu sürece yanında kim olmuş, kim olmamış, cüzdanı dolu mu değil mi, zaman hızlı mı geçiyor yoksa akrep salyangozla mı yarışır pek umrunda değildir. Bazı kişiler de hayallerime ulaşana kadar yaşamak istiyorum der. Hayallerini gerçekleştirmek için çıktığı yolda yaptığı her şeyin makul görülmesini bekler. Maalesef çevresindekiler bunu sürekli yapmak zorunda değiller, ki yapamazlar da. Bence burada en kritik nokta zaman. Zaman her şeyin ilacıdır gibi bir cümle var ama bu her durum için geçerli olmadığı için kullanamam. Kimisi zamanla dertlerini, sıkıntılarını çözer ya da unutur. Kimisi son nefesini verene kadar zamanla yarışır. Kendisini zamandan daha üstün kılmak adına hızlı yaşa genç öl felsefesini benimser.

Benim zaman algım biraz daha değişik. Zamanın üstünlüğünü kabul etmiş durumdayım. Zaman bizi küçücük bir kutu içinde pamuktan iplikli bir kukla gibi oynatıyor. İsterse tek bir hamlede seni cansız ve çaresiz bırakır. Zamanın makası pamuktan iplikler için çok keskindir. Sen dersin ki ipliklerim sağlam olsun, zamanın izin verdiği ölçüde planımı, programımı, kendi zaman birimimi yaratayım, zaman yine gelip bozar onu. Güçlü kılmak için uğraştığın ipliklerini gözünün önünde yakar. Yalnız kalırsın saçma bir oyunun içinde. Ayrıca dert falan çözdüğü yok zamanın. İşi gücü yeni problemler getirmek, eskileri hatırlatmak. Çözmek ya da unutmak ise vicdanınla olan bir savaştır. Genelde de kaybederiz. Bir zaman vurur, bir vicdan zaten. Bize düşense, zamanla yaşamayı öğrenmek. Çünkü zamana kızsan da, şikayet etsen de, tanrıya yalvarsan da biraz daha diye akrep gider ardına bile bakmadan. Zamanla iyi geçinmek istiyorsak da sen de onu umursamayacaksın, koyacaksın hedeflerini, bir de hedeflerine giden planı, diyeceksin ki "Bu benim. Sen koparana kadar ipliklerimi, sana inat hepsini bir bir yapacağım." Ne zamana yenilirim, ne de kendimden vazgeçerim.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazın gönderin, hakaret içermediği takdirde en kısa sürede yayınlayacağız. Anlayışınız için teşekkürler :)